Skip to content

Как да изберем подходящ цвят за килим?

Килимите са един незаменим помощник в обзавеждането на нашия дом. Традиционно те са важна част от излъчването на почти всяко българско домакинство, оставяйки стилна и красива следа в интериора на едно жилище. Въпреки, че днес финансовото състояние на българина не е от най-добрите, то те остават търсена стока, независимо от своите цени.

Първото нещо, за което се сещаме, когато става дума за избор на килими е цвета (естествено второто си остават самите цени). При избор на цвета на нашите килими е важно да познаваме настроенията, които отделните цветове носят със себе си. Тук ще се опитаме да ви информираме за някои от най-често използваните цветове при производството на килими и какъв е емоционалният заряд, който те носят:

• Червените килими – те са символ на повишена топлина и енергия в съчетание с повишаване на апетита и създаването на интимна обстановка за обитателите на дома. Естествено, както знаем червения цвят създава и усещане за агресивност и динамика и повишен тонус.

• Жълти килими – те са символ на страст и енергичност. Много нюанси на жълтото са източник на повишено внимание. Жълтите килими са със сигурност първото нещо, което хората забелязват влизайки в дадено помещение.

• Сини килими – този цвят килими характеризира успокоителното настроение у човека, съзрял килима. Синия цвят е източник на мъдрост, успокоение и често килимите с този цвят понижават апетита.

• Зелени килими – зеленото е изключително успокояващ цвят. Използвайки такива килими вие ще се потопите в красота и удобство, съчетано с релаксация за душата, а често ще имате чувството, че се намирате не у дома, а на китна зелена морава в полето.

• Оранжеви килими – този цвят не допада особено много на женската част от човечеството, като основните му характеристики са наследени от червеното и жълтото. Той е символ на топлина, енергия, привличане на вниманието и т.н.

• Виолетови килими – тези килими са символ на екзотика, стимулираща въображението и на неприкрит лукс и романтика.

Цени на килими – те най-често не зависят от цвета на килима, но могат да бъдат различни в зависимост от шарките и орнаментите на самия килим. Основното нещо, което формира е значещ фактор при формирането на цени на килими са материалите, от които те са създадени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *