Skip to content

Как да изберем forex брокер?

Много хора искат да си отворят сметка, за да могат да търгуват на форекс пазарите и да оперират с валутни котировки и акции. Естествено, първото, което трябва да направят е да си изберат сигурен брокер. Търгуването на световната борса набира все повече популярност в България и се увеличава броя на инвестиционните посредници. Разбира се, винаги можем да се спрем и на чуждестранен брокер, но има важни неща, които трябва да вземем предвид преди да си отворим демо сметка.

Проучете добре каква е репутацията на компанията. Разберете стила му на опериране, начина по който третира клиентите си. Търсете съвети от опитни трейдъри – можете да посетите форуми, да създадете дискусия и да зададете всичките си въпроси. Така ще научите за капаните, които някои брокери постявят пред трейдърите. Имайте предвид, че форекс пазара се регулира най-малко в сравнение с останалите пазари.

Следващ важен фактор, който трябва да вземете предвид е спреда. От него зависи колко ще спечели форекс посредника. Обикновено той е 2 пипса за двойките EUR/USD и USD/JPY и 3 за GBP/USD. Може да бъде фиксиран или променлив. При наличието на важно събитие, което оказва влияние на икономиката и стандарта на живот в световен мащаб (както цунамито в Индонезия, или радиационната авария във Фукушима) се наблюдава увеличение на спредовете заради съзададената нестабилност. За да се застраховат от евентуални загуби брокерите увеличават спредовете си.

Поинтересувайте се също така за скоростта на изпълнението на поръчките на вашия брокер. За да получите адекватна и достоверна информация по този въпрос най-добре е да говорите с трейдъри, които са клиенти на даден посредник и играят на реална сметка. Скоростта на изпълнение на поръчките зависи от настройките на сървъра, както и от това дали изпълнението е автоматично, или изисква потвърждение от дилър. Също така стойте настрана от брокери, които имат политика да прилагат много рекотирания спрямо броя на поръчките. Можете да избегнете рекотиране като предварително отбележите максималното отклонение от определена цена на прозореца на нова сделка и изберете колко пункта да е то.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *