Skip to content

Как да деактивираме тъчпада на лаптопи IBM/Lenovo ThinkPad?

Thinkpad на Lenovo Тъчпад се нарича посочващо устройство, обикновено за лаптопи,  със специална чувствителна повърхност, която може да преведе движението и позицията на пръстите на ръцете на потребителя в относителното положение на екрана. Тъчпадовете са обща черта на всички лаптопи и се използват и като заместител на компютърната мишка, когато страдаме от недостиг на пространство.
Тъчпадът при всички лаптопи може да извършва доста произволни и нежелани действия, когато пишем с клавиатурата. От време на време, докато пишем, дланите ни могат случайно да се докоснат до тъчпада или палците на ръцете може да извършват хаотични движения и в резултат да се появят нежелани символи на екрана, независимо какви лаптопи ползваме. Има начин да “забраним” тъчпада при всички лаптопи от линията ThinkPad на IBM/Lenovo, без да променяме биоса. Достатъчно е да спазваме следните инструкции:

1. При всички лаптопи от линията Thinkpad на Lenovo (IBM) с операционна система Windows използвайте функционалните клавиши Fn и F8. Натиснете и двата ключа едновременно. Така става превключването от режим на активен на неактивен тъчпад (и обратното) при тези лаптопи.

2. Уверете се, че тъчпадът е “безчуствен” и не реагира на случайно натискане. При всички лаптопи от линията “ThinkPad” на Lenovo, за да направите това, трябва да отидете в менюто “Start” и да изберете “Control Panel, след това “Printers and Other Hardware” и “Mouse”. После отидете в раздела “TouchPad”. Придвижете хоризонталния плъзгач до най-далечния ляв край. Накрая натиснете бутона “OK”, когато е готово.

3. Можете постоянно да държите тъчпада дезактивиран при всички лаптопи ThinkPad на Lenovo или да го дезактивирате само когато USB-мишка е свързана към тъчпада. За да направите това, отидете отново на “Start”-менюто и изберете “Control Panel”, после по познатия път “Printers and Other Hardware” и “Mouse”. След това изберете раздела “Select Device”. При традиционните лаптопи на Lenovo под секцията “Touch Pad” има бутон “Disable Device”, където трябва да направите отметка, за да изключите тъчпада. Когато към тъчпада има включена USB-мишка, трябва да дадете отметка на съседната опция “Disable Touch Pad when USB pointing device is present”, ако искате тъчпадът да е неактивен при включена мишка. Валидно е за всички ThinkPad модели лаптопи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *