Skip to content

Изгодно ли е да даваме колите си за скрап ?

През последните години в нашата страна хората започнаха да се ориентират, че не само е изгодно, но и желателно да дават своите стари коли за скрап. Само за период от две години, цените на които се изкупуват старите коли за скрап, са скочили почти четири пъти.

Финансовото заплащане наистина е примамлив фактор за хората, особено от по-големите компании в този бранш, които могат да привлекат такива потенциални клиенти, рекламирайки именно добрата сума, която могат да платят за това да дадете своя автомобил за скрап при тях. Оценката на една кола, която се изкупува за рециклиране зависи от няколко фактора, на които основно се обръща внимание при определянето й. Най-важните в този случай са годината, в която колата е произведена, нейната марка, както и какво е нейното общо състояние. Според тях, фирмата, която се занимава с изкупуването на коли за скрап, определя най-важното – а именно, колко метал има в съответната кола, тъй като от съответното количество зависи колко може да се използва за направата на рециклиране продукти.

При сравнително по-новите модели коли, има повече метал, който може да бъди използван, както например алуминиевите джанти. По самата кола също така има доста по-висококачествена стомана, в сравнение с моделите коли, произведени преди двадесетина години. Ако се допитате до специалисти, които определят цените на изкупуваните коли за скрап, ще знаете, че освен гореспоменатите основни фактори, има и допълнителни, които могат да повлияят при определяне на цената за изкупуване. Такива фактори могат да бъдат например размерът на резервоара или степента на ръжда, която се е появила по колата.

Понякога се случва така, че при тежки катастрофи могат да пострадат невъзвратимо коли, които са съвсем нови модели. Тъй като те вече не могат да бъдат поправени, най-разумно е да се дадат за скрап. При тях могат да се намерят и доста по-скъпи метали, като например сребро или платина, от които са изработени например техните катализатори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *