Skip to content

Географско разположение и инфраструктура на с. Рибарица

Село Рибарица е едно приказно кътче, което откриваме в сърцето на Стара Планина само на 138 км от столицата и на 12 км от гр. Тетевен. Място, което успява да съхрани своята девствена природа и същевременно да създаде удобства за своите гости.
Започвайки своя активен сезон като курорт през 1963 година днес Рибарица годишно приема около 50 000 души. Предпочитано място за почивка през всички сезони тук може да нощувате в над 73 лицензирани къщи (хотелчета). Ако сте  сте решили да наемете селска къща или вила, то можете да си закупите храна от над 15 местни магазинчета. Тук няма как да скучаете има достатъчно кафе-аперитиви, ресторанти, механи, бирарии, както и увеселителни комплекси.
Разположението на Рибарица предлага сравнително лесен достъп чрез автомобилен транспорт, така и чрез по-габаритни превозни средства.

Ако решите да дойдете до Рибарица с автобус, то има ежедневни линии за София. За другите градове трябва да се придвижите до Тетевен, от където има автобусни линии за Ловеч, Плевен и Червен Бряг.

Разположението на Рибарица  в Централна Стара планина я прави сравнително достъпна до централните градове в България, и същевременно уединенена от забързания  ритъм на града. Ако можете превземете за билото на Стара Планина, от Рибарица тръгват са най-преките пътеки. В селото има офис на Парк Централен Балкан, в който да ви упътят и дадат информация за резерват „Царичина” и съседните му резервати „Козя Стена” и „Боатин”. Единствен недостатък тук е липсата на ЖП транспорт и локацията на летище, което затруднява  международния туризъм.

Освен с добри пътища селото разполага с развита инфраструктура. Канализацията и електрическата мрежа са с капацитетът отговарящ на потреблението, осигуряващи комфорта на гостите и жителите на курорта. Поддържаните  и почиствани пътища, както и наличието на здравни служби, правят Рибарица  завършен туристически продукт.
Да не забравяме и наличието на обхват, за които са се погрижили мобилните оператори, така че да можем да се похвалим с избора на Рибарица за наша почивка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *