Skip to content

Европейска солидарност по време на пандемия

Всички бяхме хванати неподготвени. Коронавирусът доведе икономиките ни до ръба. Към 23 април броят на потвърдените случаи в световен мащаб надхвърли 2,6 милиона, число, което ще се увеличи, тъй като много държави ще достигнат пик на инфекция през май.

В сравнение с Италия, Испания и Франция, страните от Централна и Източна Европа успяха да запазят огнището под относителен контрол, като наложиха агресивни мерки за ограничаване в началото. За да изравнят кривата, правителствата във всички държави  с изключение на Полша, обявиха извънредно положение от средата на март и затвориха границите си.

Най-критичното предизвикателство остава икономическият спад, причинен от глобалната пандемия и спирането на повечето икономически дейности. В световен мащаб нашите икономики ще бъдат намалени с около 9 трилиона долара.

Регионалните лидери трябва да представят безпрецедентни фискални и парични политики, за да осигурят ликвидност и капитал, да предотвратят още повече увеличаване на безработицата и да адаптират икономическите отговори въз основа на най-уязвимите сектори на техните икономики.

Европейският съюз представи спасителен пакет от около 540 милиарда евро, който трябва да помогне на държавите-членки.

Източник: nameri-rabota.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *