Skip to content

Джорджо Армани – пътят до гиганта “ARMANI”

Джорджо Армани е един от най-известните дизайнери в целия свят. Той е роден през 1934 година в град Пиаченца, Италия, като малък е искал да стане лекар и записва да учи в медицинската академия, но на втората година от следването, разбира, че медицината не е за него и напуска училището. След като се уволнява от армията, започва да работи като аранжор в престижната верига „La Rinascente”. През следващите няколко години работи в различни модни къщи като асистент, а по-късно и като дизайнер. Докато през 1974 година идва ключовия момент в живота на Джорджо Армани и заедно със Серджо Галеоти създават модна къща “Armani”.

Година по-късно е пусната и първата дамска модна линия с марката „Armani”. След няколко години са пуснати и първите спортни линии “Emporio Armani” и “Armani Jeans”. Модните критици определят марката “Armani”, като възхвала на минимализма и семплата елегантност. Италианецът е един от първите в бранша, който разделя модните си линии на различни теми и признаци, спрямо аудиторията, за да може да предложи атрактивна мода на всички – млади и стари, богати и бедни, разкрепостени и консервативни хора. През 2000 година списание „Форбс” определя Джорджо Армани за най-успелия дизайнер. Компанията “Armani” днес е оценявана на пет милиарда долара. Най-известните и продавани модни линии на компанията са Giorgio Armani Privé (линия за висша мода), Giorgio Armani (най-скъпата линия), Armani Collezioni (модна линия за възрастни хора) Emporio Armani и Armani Jeans (спортни модни линии) и не на последно място Armani Exchange (предимно тениски, блузи, дънки).

Освен на модния подиум, Armani има колекция за аксесоари, часовници, бижутерия и парфюми. Най-предпочитаните аромати са Armani Mania, Armani Code и новите Emporio Armani Diamonds парфюми. През началото на новото хилядолетие е създадена Armani Casa, марката, с която италианският дизайнер навлиза в интериорния бизнес с мебели и орнаменти за дома. Armani разполагат и с няколко от най-луксозните хотели по света в Милано, Дубай и съвсем скоро в мароканския град Маракеш от веригата “Armani Hotels & Resorts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *