Skip to content

Данон по името на Даниел Карасо

 

Бащата на Даниел КарасоИсак Карасо създава марката Данон (Danone) в Испания, през 1919 г., като използва галеното име на сина си – Данон”, което на каталунски означава малкия Даниел“. Десет години по-късно Даниел Карасо пренася маркаДанон“ във Франция, създавайки Société Parisienne на киселото мляко, преди да е навършил 25 години.

По-късно, Даниел Карасо основава Dannon и в САЩ и започва своя марка млечни продукти в други страни, включително Мексико, Бразилия и Мароко. През 1967 г. към Данон се присъединява компанията „Жервe (Gervais), а през 1973 г., след среща с Антоан Рибу, Даниел Карасо слива стопанската си дейност с BSN Group и става неин почетен председател.

До самия край на живота си, Даниел Карасо играе активна роля в бизнеса на “Данон”, участвайки в ключови събития като 90-годишнината на марката Данон.

“Всички знаем колко много компанията ни, която носи неговото име, дължи на Даниел Карасо, посветил цялата си неизчерпаема енергия и оптимизъм за успех от 1929 година насам. Неговият елегантен силует беше познат на много хора, които го срещаха всеки ден на път към нашата централа на булевард Осман в Париж. Неговата интелигентност, точна преценка, страстта му към иновациите, любопитството и спокойствието му и неговата човечност са нещата, които на мен лично ще ми липсват много и които ще липсват на компанията Данон като цяло.

Една изключителна съдба

Даниел Карасо е роден през 1905 г. в Солун, където семейството му намира убежище от преследванията на евреите в Испания, преди повече от четири века. През 1916 г. бащата на Даниел, Исак Карасо, решава да се върне в Испания със семейството си и там създава компанията „Данон“, три години по-късно. Заинтересован от работата на Иля Мечников и впечатлен от броя на децата, страдащи от чревни заболявания след Първата световна война, той решава да произвежда кисело мляко с ферменти, предоставяни от института “Пастьор”. Исак Карасо продава своите продукти чрез аптеките в Барселона и в началото те се предлагат само по лекарско предписание.

През 1923 г. Исак Карасо изпраща сина си Даниел във Франция, за да учи в университета по бизнес търговия „Екол”, в Марсилия. След като Даниел взима своята диплома, баща му го насърчава да научи повече за микробиологията и по този начин да подобри познанията си за ферментите и техните свойства, за да ги използва по най-добрия начин. За целта Даниел Карасо отива в Париж, за да участва в програма за обучение в института “Пастьор” – стъпка, която се оказва от решаващо значение за бъдещето на “Данон”.

Даниел Карасо основава клон на „Данон“ в Париж през 1929 г., където киселите млека се оказват по-популярни, отколкото в Барселона десет години по-рано. Той все пак бързо и успешно успява да се отличи от конкуренцията чрез комбинация от високо качество и атрактивна опаковка, подкрепена от реклама, която подчертавала, че продуктът вече се предлага в Испания и носи големи ползи за здравето. Неговият бизнес започва да се разраства бързо.

През 1941 г. по време на Втората световна война, нацистката окупация на Франция принуждава Даниел Карасо да напусне страната и той възлага клонът на „Данон“ във Франция на Норберт Лафтън, а този на “Данон” в Испанияна Луис Портабела. Даниел отива в САЩ, където основаваДанон САЩ” година по-късно. Той се връща в Европа през 1945 г. и започва подновяването на дейността на компанията във Франция и Испания. Бизнесът се разраства толкова бързо, че той за нула време намалява своите заеми в САЩ и през 1959 г. Данон е продадена на американската компания Беатрис Фуудс само за да бъде придобита обратно от „БСН Жерве Данон“ през 1981 година.

Компанията набира икономическа инерция в следвоенна Европа и в периода 1950-1966 г., „Данон“ отбелязва впечатляващ ръст. През 1967 г. се слива с Жерве, и така се появяваЖерве Данон“, компания номер едно във Франция за свежи млечни продукти. Но истинската повратна точка, която довежда до признаването на Данон като глобална марка, идва през 1972 г., когато Даниел Карасо среща Антоан Рибу, и това е първата стъпка към сливането на двете фирми година по-късно.

През 2003 г. Даниел Карасо използва следните думи, за да опише какво се е случило на тази среща: Нашата цел беше много проста. И много амбициозна. Ние искахме да изградим една силна група храни, които да се конкурират с международни гиганти в бранша, като съчетаем марката и продуктите на “Данон” с индустриалното ноухау и финансовите ресурси на БСН. За мен създаването на „БСН Жерве Данон“ бе най-великата награда за усилията през целия ми живот. Антоан стана председател и главен изпълнителен директор, а Жак Корби и аз – станахме негови заместници. Днес, 30 години по-късно, сливането оправда моите надежди. “Данон” е не само компания, призната в цял свят, но е факт, че изключителното разширяване на нашата група бе постигнато със спазване на човешките и професионални ценности, които са в основата на идентичността на компанията от самото начало.

 {loadposition pepel}

 

 

 

{loadposition vremetoleti}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *