Skip to content

Да започнем на чисто с пелети


Пелетите така да се каже са чист материал за горене. Казвам това като имам предвид тяхната форма, големина, опаковка и съхраняване. Факта, че се произвеждат само от естествени материали доказва тяхната екологична чистота.

Тези малки гранули се получават основно от отпадъци от дърводобивната дейност, както и от дърводелските предприятия. Изходната суровина се почиства, измива, подсушава и пресова за да се оформят гранулите. За свързването на дървесните частици не се използват лепила, а то се осъществява чрез лигнина, който се съдържа в дървесината. Пелетите се пакетират в удобни за складиране книжни торби и по този начин те заемат малко място за съхраняване. При условие, че разполагате с бункер към котела може да се снабдите с голяма опаковка и да се постави директно в него. Трябва да се пазят на сухо място, за да не поемат влага.

Гранулите са с различна големина и цвят, което се дължи на различната изходна суровина. С най-добро качество са светлите пелети, произведени от чиста дървесина. Гранулите, при чието производство са използвани изрезки с кори са сиви на цвят. Пакетират се в големи опаковки и са предназначени за котли с голяма мощност (използват се основно в предприятия). За разлика от светлите при горенето на сивите гранули се отделя повече пепел.

За да се използват пелетите като гориво трябва да има пелетен котел. На пазара се предлагат различни видове котли с различни размери, печки и камини. Гранулите се насипват в котела и при горене не се отделя неприятна миризма. Съвременните котли са напълно автоматизиране. При наличие на голям бункер има възможност отоплението да работи почти месец без да е необходима намесата на човека.

Зададената температура автоматично се поддържа от котела, който може сам да се запалва. За целия процес са необходими висококачествени пелети, които да не отделят пепел и да не са влажни. Визуално качествените гранули са без шупли, при лек натиск не се трошат, имат блясък и гладка повърхност. При закупуване на гранули за горене проверявайте за качествен сертификат. Количеството, което закупите трябва да отговаря на вписаните в сертификата данни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *