Skip to content

Да направим стените си ефектни с помощта на гъба за баня

боиАко боядисаните стени са ви омръзнали, а нямате желание да променяте дизайна им с тапети или мазилка, добро решение би било да използвате старата си основа, като просто я декорирате с помощта на материал, който всеки от нас вероятно има в дома си: натурална морска гъба. Нейното предимство като инструмент се състои в това, че повърхността и е силно набраздена и пълна с кухини.

На първо място трябва да подберем цвят, който хармонично да се съчетава с фоновия цвят на стената. Хубаво е цветовете да са от една цветова гама или с еднаква интензивност, за да се получи красив преливащ ефект. Чрез използването на тази техника можем да потъмним или осветлим основния цветови фон на стената.

Ако долният слой е по-светъл (напр.бял), а горният – пак бял, но с лек нюанс към кремаво,  като резултат ще получим изтънчени шарки с неопределена форма. Върху по-тъмната матова боя пък можем да нанесем гланцова боя, която ще накара стената да заблещука на местата, обработени с гъбата.

Преди започване на работа гъбата трябва да се намокри с вода и да се изцеди добре. Боята се изсипва в подходящ съд, разбърква се добре и едва тогава в нея се потапя влажната гъба до пълното и напояване. Добре е да се знае, че голямото количество боя по гъбата разваля вида на рисунъка, който желаем да получим от тази техника, линиите се зацапват, а изображението се разтича и размазва. По тази причина сваляме ненужното количество с леки докосвания на гъбата до лист хартия.

Работи се отгоре надолу, като допираме напоената гъба до стената с внимателни и отривисти движения, без да я натискаме силно. Положението на ръката е необходимо да се сменя по такъв начин, че да се избегне повторението върху вече боядисани места. Когато боята върху гъбата е на привършване, можем с нея да работим около ъглите и первазите на прозорците.

Много е важно да се използва по-рядка , която да не прикрива напълно основния фон. По желание, след като първият слой засъхне, бихме могли да нанесем и втори слой. Ако се появят места със силно изразени цветови петна, същите могат да се коригират с един тон по-светла боя, нанесена по същия начин с гъбата върху тях. Търсеният ефект са шарки с нежни и преливащи се очертания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *