Skip to content

Чаша вино стопля вашата душа

Вино, напитката с която е чествана не една победа. Причина за много иниацитиви от поети, изобретатели,военни лидери. Напитката, която е имала и свой   бог, според древногръцките митове и легенди, Синът на Зевс – Дионис, богът на виното, лозарството и веселието.

Дионис е бил зачитан и в Древен Рим и Тракия, но под различни имена – в местообитанията на траките е бил познат под името Загрей.

Приготвянето на вино в България има вековни традиции. Благоприятстващите почвено-климатични условия в нашия регион са предпоставка за отглеждане на разновидни сортове грозде. Родното вино е толкова качествено, колкото виното, бутилирано в Испания и Франция. Червеното и бяло вино, произведено и бутилирано от родните винпроми и изби печели всяка година много награди в международни състезания.

По нашите земи се празнува и Трифон Зарезан – празникът на лозарите, празник в чест на виното. По Григорианският календар Трифон Зарезан се посреща на 1 февруари, но някои хора все още предпочитат да го чесват на 14 февруари. Обичаите, свързани с тази дата, в различните региони на нашата родина са различни, в някои региони се сготвя кокошка, омесва се питка и задължително във във всеки дом се изпиват много литри вино. Според разпространените вярвания за този ден, колкото повече вино се изпие и полее, толкова повече ще се произведе през другата година.

Какъв е резултатът от честата, но с мярка консумация на червено вино е било обсъждано в продължение на дълги години. Това е станало причина и да се осъществят многобройни опити, за да се пояснят мистериозните признаци на червеното вино. Според най-новите изследвания, честата и ограничена в количеството консумация на червено вино не само оказва добро влияние на сърдечно-съдовата система, но също така при жените води до по-бавно покачване на килограми.

Според едно последно проведено проучване, хората, които редовно и в малки количества употребяват червено вино, ходят на стоматолог значително по-малко пъти. Вино, в комбинация с други природни продукти е много благоприятно при определени болести. В медицината лечението се казва енотерапия и се определя от специалист.

Вълшебството на виното не може да се възприеме от книгите, то трябва да се изпробва, преживяването за всеки е различно и необикновено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *