Skip to content

Бърз кредит или потребителски кредит – кое да избера?

Сетих се за един от моментите в които бях във финансова безисходица и наистина нямах друг вариант освен да изтегля кредит. Търих непрекъснато свястна компания. Ето няколко съвета, които ми бяха решаващи в избора.

Всичко зависи от вашите изискванията. Разликите между бързите и потребителските кредити са наистина огромни.

потребителски кредитиБързите кредити ви спестяват цялата бумащина, свързана с попълването на безброй документи и загубата на ценно време и нерви. От друга страна бързите кредити ви дават възможност за незабавно изтегляне на необходимата от вас сума, но все пак става дума за по-малки суми, не за такива от типа на 20-50 000 лева, които можете да изтеглите с потребителски кредит.

Можете да прочетете повече за бързите кредити и заеми в Wikipedia на посочения адрес.

Също така има разлика в лихвените проценти, която е в ползва на потребителските кредити, които са от типа на 1-3% от размера на сумата. Казано с други думи, ще платите средно между 2-10 лева повече, ако изтеглите сума от типа на 300-400 лева, но за сметка на това ще си спестите цял ден занимавка и попълване на документи в банковите институции.

Всъщност и самите банкови институции отпускат бързи заеми, но за това ще поговорим в друг материал.

Много хора задават този въпрос, защото имат неприятни спомени от мутренските времена в България, когато ако се забавехте с плащанията, на вратата ви идваха да тропат здрави момчета, които ви „убеждаваха“ да си платите незабавно задълженията.

Тези времена отдавна отминаха – вече нещата не стоят по този начин. Всяка една фирма, която предлага финансови услуги бързи кредити, е одобрена от БНБ. Истината е, че БНБ е дала над 400 лиценза за подобна дейност, така че имате огромен избор от компании, на които можете да се доверите за услугата бърз кредит.

Освен това конкуренцията между всички тези фирми е толкова голяма, че те са принудени да предлагат ниски лихви – в противен случай просто никой няма да избере въпросната фирма, тъй като има други, работещи на доста по-нисък марж, но за сметка на това обслужващи доста повече клиенти.

Аз се спрях на компанията за бързи кредити Фератум, защото ми се сториха нормални, пък и разбрах, че са сериозна компания с клонове в много европейски държави, а не като някои наши български компании за които никой никога не е чувал.

Неотдавна беше разкрита една престъпна схема с такава компания, на която служителите бяха мутри и затворници. С Фератум никога не съм имала такива проблеми, да ми чукат на вратата или да ме тормозят по телефона. Да, веднъж се обадиха да ми напомнят за една от вноските, но бяха любезни. Така че изборът е ваш вярвам, че има и други свестни компании.

Пожелавам Ви приятели мои никога да не стигате до там и да търсите пари на заем 🙂

PS: Ето какво пише моята приятелка Мишето за кредитите – предсрочно изискуем кредит

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *