Skip to content

Био козметика – как да я разпознаем

Всяка био козметика е произведена от естествени природни продукти. В нея не се съдържат химически вещества. Използвайки био козметика, ние знаем, че “храним” кожата си по природносъобразен начин, който е в синхрон със собствената ни биология. Продуктите, които попадат в графата био козметика съдържат само натурални, биологични съставки. Вместо изкуствени консерванти се използват етерични масла, восъци или смоли, които имат сертификат, че са произведени биологично. Използването на този тип съставки прави една козметика био. Другата разлика между обикновената и био козметиката са влаганите екстракти, които се съдържат в тях. В натуралната био козметика се използват изкуствени торове, хербициди, пестициди, които са диворастящи или събрани в екологично чисти райони. Всеки продукт, който е част от био козметика не съдържа генно модифицирани организми или животински съставки.

Екологичните продукти се продават все повече и повече, като в това число влизат и продуктите, които са био козметика. На родния пазар обаче се злоупотребява с думата “био козметика”. Може да познаете оригиналната био козметика по специалния сертификат, който трябва да има всеки един биопродукт на опаковката си. За съжаление, у нас няма лого или етике, чрез който да е ясно, че продукта, който се представя за био козметика, наистина е направен от натурални съставки. В България няма организация за сертифициране на готови козметични продукти. Такива сертификати се издават в Швейцария и Франция, но продуктите, които носят техните знаци у нас, са твърде малко.

Най-важното нещо, което трябва да погледнем в един био продукт е съдържанието му. В него трябва да присъстват единствено растителни съставки или те да са поне 95 % от състава му (екстракти от различни растения и билки, масла, олиа, водорасли, минерали и други подобни). Всяка био козметика е безопасна и поносима за кожата, затова ако попаднете на такава био козметика, на която пише, че има евентуален риск от непоносимост на кожата, то това изобщо не е био козметика. Всеки продукт, който е био козметика не съдържа парабени, консерванти, алкохол, оцветители или парфюми. Всяка екологична козметика е дерматологично тествана, преди да се пусне на пазара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *