Skip to content

Балансиране на гуми

Един от съществените фактори, на които трябва да обърнете внимание при настройка на вашия автомобил са неговите гуми. Освен подмяната на сезонните гуми, то те трябва да бъдат балансирани, за да ви осигурят контрола и удобството на пътя, от които се нуждаете.

При окомплектоването на гуми и джанти се налага разпределение на тежестта, която е средно от порядъка на 15 килограма при леки автомобили. Идеалния баланс е на практика мисия невъзможна, но колкото по-точен е той толкова по-добре, тъй като дори разлика от порядъка на 20 грама може да бъде източник на вибрации докато сте зад волана на своя автомобил.

Най-честата причина за балансирането на вашите гуми е тяхната подмяна със сезонни, като баланса може да бъде нарушен и от редица други фактори като дупки,завои или удари в бордюра например. Тези фактори, които нарушават баланса на самите гуми може да са причина за интензивно износване в определени техни части, което съкращава живота им.

Балансирането на гумите е основен компонент при грижата за гумите на един автомобил, като неравномерното сцепление може да износи протекторите им, да създаде загряване и от там износване на вашите гуми. За да сте сигурни, че всичко е изправно, то трябва да съблюдавате за вибрации при шофиране на вашия автомобил. Източници на вибрации могат да се окажат обаче и редица други неща като:

  • Деформация и изкривявания на гуми и джанти
  • Износване на спирачките
  • Проблеми в ходовата част и окачването
  • Промяна на центровката
  • Неправилно монтирани гуми върху джанти
  • И т.н.

Надяваме се да сме ви били полезни и да сте разбрали защо е нужен добър баланс на вашите гуми. Ако пък сте имали проблеми с вибрации, то по-горния кратък списък може да ви даде представа на какво могат да се дължат те, за да вземете навременни мерки за тяхното отстраняване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *