Skip to content

Авиопътниците с наднормено тегло могат да бъдат таксувани според килограмите

АвиопътницитеСъвсем скоро невидимата ръка на пазара изглежда ще успее да регулира и наднорменото тегло на потребителите. Става дума за предстоящото въвеждане на по-високи такси за самолетни билети, базирани на теглото на пътниците, свързани с повишаване на цените на горивата. Ударени от скока на авиогоривата, световните авиокомпании въвеждат нови мерки, които да намалят разходите им. Подобно на таксуването на екстра багажа, е възможно да бъдат таксувани и пътниците с наднормено тегло.

“Ако погледнете бизнеса със самолетния превоз на товари, ще видите, че тази система е важала винаги”, казва Робърт Ман, ръководител на авиационната консултанстка фирма R.W. Mann & Co. “Така или иначе, когато пътуваме, всеки от нас е възприеман от копаниите като вид самолетен товар”, допълва Ман. Той смята, че таксуването на пътниците според теглото им ще бъде разумна стъпка и въвеждането й може да стане в обозримото бъдеще.

През последите десет години цените на горивата достигнаха почти утроени нива и към момента представляват около 40 процента от оперативните разходи на една авиолиния.

И докато все още нито една авиокомпания не таксува пътниците с наднормено тегло, Southwest Airlines вече се движи в подобна посока, като таксува някои от пътниците си за две седалки, в случай че размерът им е толкова голям, че облекалката от едната им страна не може да бъде изцяло свалена.

Разбира се, орязването на разходите няма само подобни заплашителни за хората с наднормено тегло размери. Компаниите вече пестят гориво и като летят малко по-бавно, използват по-леки прибори за хранене, и най-вече таксуват за екстра багаж.

Мениджърите на различните самолетни компании не реагират еднозначно по повод идеята за таксуване на по-пълните пасажери. Тим Кларк, президент на самолетния превозвач Emirates, си припомня, че когато през 70-те години на миналия век е правил нещо подобно и преживяването да таксуваш пътници на килограм било ужасно.

Дейвид Кастелветер, говорител на Air Transport Association, пък казва, че нищо не може да бъде изключено. Според него изпълнителните директори на авиокомпаниите имат богато въображение и нищо не може да им убегне, дори и най-странната за изпълнение идея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *