Skip to content

Астигматизъм – диагностика и лечение

Астигматизъм
Астигматизъм

Разликата между далекогледството и късогледството и астигматизмът е, че при последният образите не са правилно фокусирани. Причината за това нещо се крие в това, че роговицата на човешкото око, или оптичния уред, не е съвсем правилна сфера и може да пречупи потока от светлинни лъчи в една определена плоскост по-силно, в сравнение с друга плоскост. При астигматизма е необходимо постоянно да се носят очила с оттичане на индивидуалните характеристики в пречупваща специфика на всяко едно око. Възможно е да го коригирате също с контактните лещи или пък чрез рефракционната хирургия. Астигматизмът има вероятност да се съпроводи с късогледство или например с далекогледство, но в много редки случаи и двете наведнъж.

Когато астигматизмът е в лека форма, той може даже да остане напълно незабелязан при диагностицирането. Леко замъгленото зрение най-често е първият симптом. В някои от случаите некоригираният астигматизъм пък може да доведе до главоболие, преуморяване на очите или пък да изкриви и замъгли вашето зрение.

Наблюдава се форма на астигматизъм, когато оптичната ви рецепта включва 3 части, вместо да съдържа само една. Предписанието от 3 части може да изглежда нещо като това – -2,75 -1,25 x 180. Тази първа част от израза означава базисната сферична корекция, а пък втората и третата – сочат размера и локализацията на астигматизма.

Корекцията на астигматизма се осъществява чрез носене на очила или пък чрез контактни лещи. Много от хората, имащи астигматизъм, все още смятат, че нямат възможността да носят контактните си лещи или пък че единствено твърдите им лещи могат да поправят астигматизма им. Има обаче модели по-леки лещи, които поправят астигматизма. Те се назовават торични лещи и притежават вградена корекция – възможно е същевременно да включват предписанията за късогледство или за далекогледство, стига пациентът да има нужда от това нещо. Има също така и рефакционна хирургия за поправяне на астигматизма ви. Такова решение за операция трябва да вземете обаче след дискусия с лекаря ви офталмолог.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *