Skip to content

Ако нещата се объркат, не се обърквай и ти

Търсите нова работа, но междувременно с лекота отхвърляте и напускате старата работна позиция. Започвате да се питате дали сте взели правилното решение и дали не е трябвало да изчакате до намиране на ново поприще. Не се паникьосвайте, в крайна сметка, ако имате желание за работа, работа ще има. Важно е да знаете, че преди да вземете решение да напуснете работното си място е добре да се оценяват и претеглят всички рискове, след това е необходимо да се изготви план за смяна на работата.

Следващите редове ще ви помогнат да съставите свой собствен план по който да се движите с усмивка и увереност. Ето какво трябва да има във вашия план:

Подготовка/наличие на финансовата ви стабилност към момента.

Списък на най-приоритетните компании за преминаване в нова позиция

Анализ на пазара за нова позиция и сфера на дейност (колко свободни работни места, каква е заплатата и изискванията).

План за отказване: първо се откажете, след това го потърсете? Или ще започнеш да търсиш, без да се откажеш? Трябва да изчислите всяка опция.

Карта за търсене на работа: ясни критерии за това, което търсите и какви ресурси използвате за търсенето си (сайтове за работа, препоръки, канали, обаждания на приятели, публикации в социалните мрежи).

Предпазна мрежа: какво ще правите, ако не намерите работа на желаната дата или при желаните условия. Нуждаем се не само от план А, но и от планове Б, В и след това.

Ако нещата не вървят по план, как ще спечелите пари? Определено трябва да помислите какво можете да правите на свободна практика, на непълно работно време. След това можете да покриете необходимия финансов минимум.

По този начин можете да избегнете много грешки при смяна на работата. Важно е да се потопите максимално в нова професия, без да напускате настоящата си работа и без да изгаряте мостове. По-добре е да направите прехода постепенно и по най-добрия начин за себе си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *