Skip to content

7-те златни правила за всяко прес съобщение

Всяко прес съобщение има за цел да подобри комуникацията между потребителите и компаниите или брандовете. Днес добрият прес релийз, както често биват наричани този тип съобщение за пресата са изключително ефективно оръжие в арсенала на всеки професионалист в областта на връзките с обществеността в една компания.

Самата дума прессъобщение (прес съобщение – среща се и в двата варианта) идва от английската дума press release, която в превод на български език е прието да се разбира като съобщения за пресата.

Ще се опитаме да споделим с вас 7 от най-важните правила при създаването на едно прес съобщение. Едва ли ще покрием всеки аспект, за това ще се радваме да ни помогнете със своите коментари, ако сме пропуснали нещо. Ето и самите 7 златни правила на всеки прес релийз:

1.Едно прес съобщение е винаги неутрално. Това е знак за висок професионализъм и създава доверие у потребителите.

2.Не използвайте рекламни похвати като множество суперлативи или сложен технически език, който рискувате да остане неразбран от аудиторията.

3.Бъдете конкретни, точни и ясни. Всички прес релийзи трябва да отговорят на няколко фундаментални въпроса, а именно – Кой? Какво? Кога? Защо? Как?

4.Добавете информация, която е стандартна, така едно прес съобщение вдъхва отговорност – Име и лого на компанията, заглавие, дата, местоположение, телефон, адрес, електронна поща, посветен на събитието уебсайт и прочие полезна за всеки решил да влезе в контакт с вас потребител или бъдещ партньор.

5.Нека първите няколко изречения да предоставят нужната информация, като в последствие посредством увод, изложение и заключение уточнете детайлите за самото събитие. Самите прес релийзи рядко са по-дълги от няколкостотин думи.

6.Съдействайте на медиите, защото все пак именно от тях зависи кръга на хората, които ще могат да прочетат, чуят или видят вашето прес съобщение.

7.Ако сте решили да публикувате своите прес релийзи в интернет, то можете да добавите и мултимедия под формата на видео или презентация, както и RSS емисии и посветена на събитието уеб страница.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *