Skip to content

7 съвета при озеленяване на предната част от двора на Вашия дом

Която и фирма за озеленяване да попитате, всяка ще Ви каже, че озеленяването на предната част от двора на Вашия дом е първото нещо, която посетителите виждат и дизайна на тази част трябва да бъде внимателно планиран, за да може да изпълнява поставените цели, като същевременно допълва дизайна на дома Ви и добавя красота. Всяка част на предния двор трябва да се проектира много внимателно, от пътя до входната врата. Една от основните цели на дизайна на самото озеленяване е да насочва и подканя посетителите към входната част на дома Ви.

Ето и няколко основни правила при озеленяване на предната част от двора на Вашия дом:

  1. Включване на дървета в дизайна на предната част. Чрез тях е възможно да се контролира колко светлина да навлиза в двора. За целта е необходимо да се изберат дървета, които са съизмерими с размера на дома Ви, като те следва да допълва цялостния архитектурен дизайн. Големи дървета като дъбовете са отлични за създаване на сянка и прохлада през горещите летни месеци. Овощни дръвчета и декоративни растения като, също могат да бъдат включени в проекта. Желателно е да избягвате засаждането на широколистни дървета в близост до пътища.
  2. Препоръчва се засаждането на храсти като чемшири и други декоративни растения за създаване на линеен модел около тротоари и пътища, и по екстериора на дома Ви.
  3. Комбинацията от едногодишни цветя с различен период на цъфтеж осигурява целогодишно цвят. Има много видове цветя, от които да избирате. Изберете цветя, в съответствие с цялостния дизайн. Цветята цъфтящи в червено привличат вниманието, докато по-спокойни нюанси на синьо и зелено създават ведра атмосфера. Използвайте цветни лехи в прави линии около пътеките.
  4. Насърчете вашите гости да се доближава до дома Ви с помоща на тротоари и алеи, изработени от трайни устойчиви на атмосферните условия материали, като камък, тухла или бетон. Изберете материали, които допълват дизайна на дома Ви. В дизайна на по-големи дворове може да се включат и кръгови алеи, които добавят елегантност.
  5. Добавете пейки и/или маса със столове, както и люлки и други мебели за градина, за да създаде привлекателно и удобно място да сядане. Изберете мебели, които отговарят както на интериора, така и на екстериора на Вашия дом.
  6. Добавете саксийни растения в декоративни саксии около зоната на входа на дома. Пълзящите растения около парапетите придават класически облик на градината в двора.
  7. Добавянето на водни ефекти ще създаде усещане за спокойствие в двора. Декоративен фонтан или скален водопад могат да бъдат фокусна точка във Вашия двор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *