Skip to content

6 съвета за оптимално ползване на батерия за лаптоп

Освен необходим инструмент за работа лаптопът може да бъде незаменима платформа за забавление. Той ви позволява да се свързвате с вашите приятели, да играете и работите, когато и където пожелаете.

Всичко това е просто чудесно, докато зарядът на батерията ви не се свърши. Когато този пеприятен момент дойде и нямате удобен контакт наблизо, лаптопът ви автоматично се превръща в малко по-дизайнерски тостер…

Понякога обаче просто наблизо няма контакт, в който да заредим своя лаптоп. А дори най-новите модели, които са направени така, че да харчат по-малко електричество не могат да издържат повече от 3-4 часа (масовите модели), без да бъдат презаредени.  

Ако искате все пак да удължите това време, запомнете следващите съвети, които експерти на Intel, споделят с читателите на сайта на Dell.

1. Зареждайте батерията. Дръжте батерията включена към зарядното поне 12 часа преди да извадите щепсела от контакта.

2. Преминете на режим, оптимизиран за работа на батерия, който изразходва по-малко електричество. Ще намерите тази опция и при вашия лаптоп. Ако сте с Windows 7, трябва да кликнете на батерията, която се появява в долния десен ъгъл на екрана и да изберете режим на нисък разход на електричество от менюто, което ще видите.

3. Проверете дали вашият лаптоп има оптимален размер RAM памет. RAM паметта позволява на вашия компютър да стартира определени програми и действия директно от нея, което означава, че докато това се случва харддиска почива. Повече RAM памет означава по-малко работа за харддиска, което означава по-дълъг живот на вашата батерия за лаптоп.

4. Извадете батерията от вашия лаптоп и почистете металните й части. Забършете ги с памук, натопен в алкохол или спирт. Най-добрият вариант е това да се случва на всеки два месеца, за да бъдете сигурни че прехвърлянето на електричество между вашата батерия и лаптоп се случват максимално ефективно. Разбира се, изчакайте батерията да изсъхне преди да я сложите отново в лаптопа си.

5. Премахнете всички аксесоари за лаптоп, които не използвате. Дори, когато не се използват, те харчат електричество.

Няколко съвета в тази връзка:

– изключвайте своя Wi-Fi модул, когато не го ползвате

– нагласяйте яркостта на екрана спрямо околната среда. В много светла стая или на отворено пространство яркостта трябва да е висока. Вечер или на слаба светлина тя може да е бъде намалена почти докрай.

6. Дефрагментирайте своя харддиск редовно. Така вашата конфигурация ще работи максимално ефективно. Съветът, който дават от Intel е харддискът да се дефрагментира веднъж на всеки два мееца.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *